Mat

Smoke on the water

Min sambo är galen i matlagning och jag är inte långt därifrån, men Martin har som många andra grabbar ett omättligt sug till att grilla. Jag tycker det är kul med mat, både att laga och äta, men framför allt att odla själv och uppleva resan från jord till bord. I och med vårt matintresse så går stor del av vår ekonomi till mat, utrustning och denna helg spenderades pengapungens sista slantar på en smoker!
 
En smoker är en grill med en extra liten tunna och en öppning mellan dessa. Detta gör att man kan elda i den lilla tunnan och ha kött eller vad man nu vill röka i den större tunnan. Vi ville börja med att röka spareribs, men innan man kan göra något måste man bygga ihop ekipaget först. Till detta gick det åt två färdiga och en soon to be ingenjör, haha.
 
 
När väl grillen var monterad så skulle ribsen gnuggas med kryddor och rökas i två timmar.
Så full fart i lilla lådan för att fylla grillen med rök!
 
 
 
Vi ställde in en kärl med vatten så att det inte blev för torrt i grillen. 
Efter två timmar så packade vi in ribsen med farinsocker och lite honung i ett tajt folie packet. 
 
 
 
Sedan fick det ligga i yttligare två timmar. 
 
 
 
Vi hade en potatissallad med dill och vårlök kvar från helgen och till detta gjorde Martin en BBQ-sås.
Alltihopa blev jättegott, en aning rökigt men vi blev lite för exalterade och eldade på som tusan för att det var fränt. Men nu vet vi det till nästa gång.
 
Har någon annan rökt något? Om ni har några bra tips så tas dessa emot med öppna armar! 
 
Hoppas ribsen smakar!
bbq - food - grill - mat